Medisch team Kuyt houdt aanvaller van Oranje topfit

Door: Maarten Wijffels
1-7-14 – 08:59  bron: AD Sportwereld

 

Tegen Chili moest hij er even inkomen en kreeg hij in de slotfase kramp. Maar tegen Mexico kon Dirk Kuyt alweer ouderwets doorgaan tot diep in de blessuretijd. 33 jaar, bijna 34 is hij, maar ogenschijnlijk krijgt de sleet geen vat op hem. Hoe is de fitheid van Kuyt te verklaren?

Natuurlijk begint het met aanleg, de visserszoon heeft van nature een oersterk lijf. Maar het is ook een kwestie van discipline en goede verzorging. Van jezelf als topsporter omringen met een team van specialisten dat zich het best laat omschrijven als Medisch Team Kuyt.
Echteld
Hij begon er al mee in zijn tijd bij FC Utrecht, zo’n 15 jaar geleden. Daar leerde hij fysiotherapeut Leo Echteld kennen. Die hielp hem sterker te worden, want geloof het of niet, toen Kuyt op zijn 18de vanuit de amateurs van Quick Boys bij de profs belandde, had hij een buikje.

In zijn tijd bij Feyenoord kwam hij in contact met magnetiseur Henk de Gier. Deze begeleider van topsporters en artiesten is er voor het mentale aspect. De Gier haalt door handoplegging – hij noemt het zelf ‘bibberen’ – spanning weg. De Gier hielp Kuyt omgaan met het verlies van zijn vader, toen die in 2007 aan kanker overleed. ‘In die periode heeft Henk me mentaal heel sterk gemaakt. Ook nu ik hier in Brazilië zit, bellen we voor elke wedstrijd even. Ik voel me daar goed bij’, zei Kuyt gisteren.

Therapeut
Dat contact heeft hij ook met Peter van den Beld, haptonoom en het derde lid van zijn ‘team’. En dan is er nog een man die Kuyt ‘Jan-Jan de hamerman’ heeft gedoopt. Dat is orthomanueel therapeut Jan-Jan de Bruijne, met een praktijk in Rotterdam.

Bij hem klopt hij twee, drie keer per jaar aan. ‘Dan laat ik checken of alles in mijn lichaam nog wel recht staat. Hij gebruikt daarbij een hamertje, vandaar de bijnaam. Op topniveau krijg je in een seizoen veel schoppen. Ik heb inmiddels geleerd dat als je enkel een beetje scheef staat, je zomaar last kunt krijgen van spieren in je andere been. Alles hangt met elkaar samen. Dus is het belangrijk dat er iemand ook af en toe met die blik naar je lijf kijkt.’

Speelminuten
Bij Fenerbahçe draaide hij een goed seizoen. In het kampioensteam was Kuyt de speler met de meeste speelminuten. Hij was ook de eerste international uit het buitenland die in mei aansloot in Oranjes trainingskamp.

Een kwestie van zelfkennis, zegt Kuyt. ‘In 2006 deed ik een week helemaal niks tussen het einde van de competitie en de start van de WK-voorbereiding. In die voorbereiding verloor ik mijn plek aan Robin van Persie. Robin sloot rechtstreeks vanuit de Champions Leaguefinale aan en was meteen messcherp, terwijl ik nog moest opstarten. Dat heb ik als een wijze les beschouwd. Ik ben een type dat altijd bezig moet blijven. Daar voel ik me prettig bij.’